16 mei 2020

Mijn eindwerk "Art Of Architecture" in de kijker.


Afbeelding
Gebouw van de architect/kunstenaar Oscar Niemeyer, National Congress Palace
65
16 mei 2020

Mijn eindwerk "Art Of Architecture" in de kijker.


Elk jaar studeren er in Vlaanderen en Brussel een paar honderd fotografen af aan kunsthogescholen, deeltijds kunstonderwijs of volwassenenonderwijs.
Allemaal fotografen die, net zoals ik, tijdens hun opleiding vol ambitie hebben toegewerkt naar hun eindwerk; een eerste ijkpunt in hun carrière als fotograaf.
Met Opus One maakt BREEDBEELD een selectie uit deze afstudeerwerken en introduceert deze nieuwe namen en hun eindwerken bij het brede publiek.
Ik was bij de 15 gelukkigen! Joepie!

Ze hebben het mooi verwoord bij Breedbeeld, wat ik probeer te zeggen met beelden zeggen zij perfect met woorden: "Art of Architecture" poogt beeldende kunst en architectuur met elkaar te versmelten.
De Braziliaanse modernistische architect Oscar Niemeyer had in zijn werk hetzelfde doel voor ogen. Het zijn zijn gebouwen die in beeld worden gebracht en als inspiratie dienden voor de fotografe.
Niet alleen de bouwwerken zijn kunstwerken op zich, Niemeyer integreert ook steeds kunst in en rond zijn gebouwen, zowel binnen als buiten. In de beelden worden de schetsen van de architect zo goed mogelijk benaderd.
Esthetiek en harmonie staan voorop en abstractie is nooit veraf. De sensuele curves en het gevoel van ruimtelijkheid zijn eigenschappen gelinkt aan Niemeyer, die in deze beelden prominent aanwezig zijn.
De reeks is minimalistisch, op het futuristische af. De afwezigheid van kleur wordt ingezet om de vormen te benadrukken. Hiervoor speelde de post-productie een belangrijke rol in het creatieproces. (Tentoonstelling Opus One te Leuven).

https://breedbeeld.org/opus-one-19